сите категории
EN

Вести

Дома>Вести

2019/02 Ваш брз водич за новиот стандард за влијание на ANSI / ISEA 138

Време: 2019-02-01 Посети: 356

Чекањето е готово - официјално е објавен новиот ANSI / ISEA 138 Impact Standard! Не е тајна дека повредите на рацете се едни од најчестите меѓу местата за вработување, но тие се и некои од најпознатите спречувачки - и благодарение на овој нов стандард за заштита од удари, повредите на рацете ќе бидат попревени од кога и да било. Еве што треба да знаете за ANSI / ISEA 138.

 

Подигање на стандардот

Досега, стандардот за заштита на рацете ANSI / ISEA 105: 2016 опфаќаше рејтинг на перформанси, абразии, солзи и пункција, но немаше стандард заснован на САД за да се измери ефикасноста на влијанието. Ова им овозможи на производителите на нараквици бесплатно да владеат со тврдењата за ракавици кога станува збор за заштитната природа на нивната технологија на удари, што им го отежнуваше на менаџерите за безбедност да изберат соодветна заштита од удари. Исто така, создаде конфузија на пазарот за тоа што е доволно заштитно за одредени апликации, а што не.

 

Што ќе стори новиот стандард за влијанија?

Објавен на 27 февруари 2019 година, новиот стандард ISEA 138 ги утврдува минималните барања за перформанси, класификација и обележување на нараквиците кои се дизајнирани да ги заштитат зглобовите и прстите од удари. Ова ќе им помогне на професионалците за безбедност да донесат подобро информирани одлуки за избор на ракавици - на крајот, одржување на повеќе луѓе на работа.

 

Како работи тестот за влијанието?

Потребен е еден пар ракавици на тест. Ракавиците се сечат на половина и задниот дел од раката се става на наковална. Напаѓач со сила од 5 ouули е исфрлен на потребните позади локации. Количината на сила пренесена преку нараквицата од задната рака се бележи со манометар кој е поврзан под наковалната.

 

ISEA 138 ќе тестира две области за перформанси на ударот: зглобови на прстите и прсти / палец. На двете ракавици, зглобовите се тестираат четири пати, а прстите / палецот се тестираат пет пати. Просекот на тестовите на зглобовите на прстите се споредува со просекот на десетте тестови на прстите. Највисокиот просек од двете (најголема количина на пренесена сила што дава помал резултат) е последната оценка за тестирање на влијанието. Графиконот со ознаки за ракавици подолу ги прикажува нивоата на перформанси, а „Ниво на изведба 3“ е највисоко.

ISEA 138 му дава поголем избор и флексибилност на крајниот корисник. Со скала за ниво на перформанси, работниците можат да донесат подобро информирани одлуки за тоа каков вид на ракавици ќе им даде соодветно ниво на заштита од удар врз основа на опасностите со кои можат да се соочат.

 

ISEA 138 бара лабораториско тестирање

Стандардот ANSI / ISEA 138 е за разлика од повеќето стандарди од ANSI, каде производителите на PPE се на почесен систем кога станува збор за објавување на резултатите од тестовите. ISEA 138 бара тестирање во лабораторија што го исполнува стандардот за проценка на сообразност во лабораторијата IOS / IEC 17205. Ова помага да се зголеми кредибилитетот на тврдењата за нивото на перформансите на ракавиците и претставува прогресивен чекор за ANSI / ISEA.

 

Сите нивоа на изведба ќе бидат прикажани директно на ракавиците за да им се даде на професионалците за безбедност едноставен визуел за тоа што е стандард за изведба.