сите категории
EN

Вести

Дома>Вести

2019/03 Доаѓање до дното на EN407 - Термичка заштита

Време: 2019-03-13 Посети: 353

Не е доволно да се тврди дека вашиот производ е безбеден. Исто така, треба да живее според стандардот. На крајот на краиштата, безбедносните стандарди се дизајнирани да ги повикуваат производителите одговорни за одредени здравствени и безбедносни барања. Со јасно поставување на границата, тие влеваат доверба кај купувачите и обезбедуваат производи да бидат дизајнирани, произведени и тестирани за да им се даде потребна заштита на работниците.

Со толку многу професии кои бараат изложеност на пламен и топлина, термичката заштита е од најголема важност. EN407 е признат како меѓународен стандард за тоа колку добро ракавиците штитат од топлина и / или пламен (ака „термички ризик“). Стандардот е развиен во Европа, што ја објаснува употребата на Целзиусови над Фаренхајт.

Заштитата од топлина и пламен може да изгледа прилично основна, но опасностите се всушност повеќеслојни. Која е причината зошто EN407 е составен од шест уникатни тестови, секој оценет на скала од нула до четири. Додека методите и нивоата на перформанси зависат од полето на примена, едно важи: колку е повисок EN407, толку подобро.

Имаш сето тоа? Сега, да ги разгледаме подетално шесте тестови за изведба на ракавиците.

1. Отпорност на запаливост

Бидејќи присуството на пламен е инхерентно опасно, овој тест проценува колку време светат или горат ракавиците откако ќе се запалат.

Како работи тестот

Во контролирана комора, нараквицата е изложена на пламенот три секунди. Истиот тест се изведува 15 секунди. Времето за после пламен и после палење се запишува и се прегледува нараквицата за какво било оштетување или изложени рабови.

2. Контактирајте ја отпорноста на топлина

Ова ја тестира топлинската отпорност со мерење на стапката на пораст на температурата. Со други зборови, колку долго ракавиците ја чуваат топлината и пламенот.

Како работи тестот

Примероците од дланка се ставаат на четири плочи загреани од 100 ° C до 500 ° C. Перформансите се одредуваат според тоа колку време е потребно на температурата од страната спротивна на примерокот за да се зголеми за 10 ° C. Ова е познато како време на праг. Ракавиците треба да ја издржат зголемената температура од максимум 10 ° C најмалку 15 секунди за поминување на даденото ниво. 

3. Конвективна отпорност на топлина

Овој тест наликува на тест на Отпорност на запаливост; сепак, пламенот е поагресивен и се тестираат различни површини на нараквицата.

Како работи тестот

Во контролирана комора, манжетната, грбот и дланката се изложени на пламенот. Целта е да се утврди колку време е потребно за да се подигне внатрешната температура на нараквицата за 24 ° C.

4. Зрачење на отпорност на топлина

Ова го тестира задниот дел од нараквицата за да се осигура дека материјалите можат да одолеат на екстремна топлина што зрачи низ различните материјали на нараквицата.

Како работи тестот

Примероците за ракавици се изложени на извор на топлина што зрачи. Како и тестот за конвективна отпорност на топлина, целта е да се процени колку време им треба на внатрешните температури за да се искачат 24 ° C

5. Отпорност на мали прскања на стопен метал

Овој тест е дизајниран да ја процени заштитата на рацете кога работите со мали количини на стопен метал. Заварувањето е добар пример.

Како работи тестот

Во контролирана комора, два дланка и два примерока на задната страна се изложени на мали капки стопен метал, како што е бакар. Заштитната изведба се заснова на бројот на капки потребни за да се подигне температурата за 40 ° C на спротивната страна од примерокот.

6. Отпорност на големи прскања на стопен метал

За овој тест, ПВЦ фолија се користи за да се симулира како кожата би била погодена во внатрешноста на нараквицата.

Како работи тестот

Стопен метал, како што е железото, се истура врз примерок од ракавица, кој, пак, се става преку ПВЦ фолија. После секој од трите теста, фолијата се проценува за промени. Ако капката остане залепена на примерокот, или примерокот се запали или е пробиен, резултатот е неуспех.

Не секоја работа бара ракавици со највисоко ниво на термичка заштита. Повторно, кога работите со голема топлина, пламен или стопени материјали, добро е да знаете како се рангираат ракавиците. Тоа е причината што постои стандардот за безбедност EN407. Бидејќи, кога топлината е вклучена, не сите ракавици се создаваат еднакви.