сите категории
EN

Вести

Дома>Вести

Лак блиц на сите работи: Факти, стандарди и заштитни ракавици

Време: 2020-03-09 Посети: 179

Лак блиц на сите работи: Факти, стандарди и заштитни ракавици

Лак трепка - звучи сериозно, и со над 30,000 инциденти и 400 смртни случаи годишно *, нели"е смртоносно сериозно. Лак на лак се јавува кога има ненадејно ослободување на електрична енергија низ воздухот предизвикана од дефект на електричното коло. Ова доведува до брз пораст на температурата и притисокот помеѓу електричните спроводници, обично предизвикувајќи експлозија позната како експлозија на лак.

Типичен инцидент со лак може да биде бесмислен, но оние што произведуваат тешки лачни експлозии можат да бидат крајно опасни и штетни за животот и имотот во околината. Таквите експлозии обично се случуваат без никакво предупредување - што доведува до целосно уништување на електричната опрема, заедно со сериозни повреди (па дури и смрт) на кој било на неколку метри од експлозијата.

Носејќи соодветно ЈПП и знаејќи што сте"да се спротивставиш е што мора да имаш кога си на работа, особено кога си"повторно работејќи околу средини што имаат потенцијал за лачен блиц и експлозии. За да ви помогнеме, ние"состави концизно објаснување за сè што треба да знаете за лачниот блиц.

Колку моќ има лакот?

тука"брз поглед. Масивната енергија ослободена при дефект на лак, дава светло, интензивно светло и топлинско зрачење со температури кои можат да достигнат или надминат 35,000° Фаренхајт (F) или 19,400° Целзиусови (Ц) на лачните терминали. За целосно разбирање на тој вид моќ, погледнете ги следниве споредби:

Топол летен ден: 100° F (38° C)

Површина на Сонцето: 10,000° F (5,540° C)

Лак на лачните терминали: 35,540° F (19,700° C)

Лаковите со висок напон може да резултираат во експлозија на лак што веднаш ги загрева металните спроводници и околните предмети до испарување на температурите, минирање на супер-загреани шрапнели, бранови на притисок и проширување на плазмата кон надвор со извонредна сила.

Звучи интензивно? Е.

Сјајните ефекти од ова може да се забележат на често аблатираните и еродираните соседни wallsидови и опрема - како и на персоналот на нејзиниот пат. Експлозиите можат да ги соборат работниците од нивните нозе, што резултира со скршени коски или доведуваат до струен удар, како и да предизвикаат сериозни изгореници, раскинати ушни тапанчиња, срушени бели дробови, па дури и смрт.

Иако обете се јавуваат од иста грешка на лакот, важно е да се напомене дека блицот на лакот е различен од експлозијата на лакот.

Што OSHA кажува за Arc Flash

Во Соединетите држави, Агенцијата за безбедност и здравје при работа (OSHA) бара од работодавците да ги штитат вработените од електрични опасности, вклучително и лак, со барање од работниците да имаат заштита од глава до пети, вклучително и заштитни кациги, штитови за лице, заштита отпорна на пламен , и заштита на рацете и ушите. 

За да помогнат во исполнувањето на барањата за изведба на стандардите OSHA за електрична безбедност, работодавачите исто така бараат NFPA 70E, што е сеопфатен стандард што содржи детални информации за тоа како да ги заштитите работниците од трепкање на лакот. Иако не е услов за OSHA, NFPA 70E наведува како да се усогласи со OSHA"Барања за електрична безбедност. Оваа симбиотска врска помеѓу стандардите за електрична безбедност NFPA 70E и OSHA помага да се зголеми безбедноста на работното место.

Видови лакови со лак-рангирани ракавици

Ракавиците се клучно парче ЈПП за електричните работници и треба да се состојат од висока диелектрична и физичка сила со флексибилност и издржливост за да се ублажи влијанието на лак блицот. Постојат две главни категории на ракавици кои штитат од лачен блиц:

Гумени изолации: Направени од гума, овие нараквици се традиционален начин за работа околу опасностите од лак и може да бидат обемни. Според стандардите NFPA 70E и CSA Z472, сите видови работа со шок-изложеност поголема од 50 волти (V) бараат употреба на гумени изолациони нараквици.

Не-гумени ракавици: Изработени од кожа или обложен материјал, овие нараквици се суштински отпорни на пламен (FR) (како арамид, кожа, волна, стакло и обложен најлон) или третирани (како со Pyrovatix, Proban или Indura). Овие ракавици ги комбинираат потребните диелектрични својства на електрична заштитна ракавица со флексибилност, цврстина и издржливост.

За да ја изберете најдобрата ракавица за работа, треба да ги разберете различните рејтинг на лакови. Овие рејтинзи се засноваат на стандардите за категорија на ризик на опасност (HRC) и термичка заштитна вредност на лакот (ATPV). HRC е безбедносен стандард кој покажува минимален износ на заштита на ОЛЗ што му е потребен на работникот врз основа на потенцијална изложеност на опасност, од 0 до 4, а 4 е најголем ризик. ATPV е инцидентна енергија потребна за да се предизвика изгорување од втор степен; оваа вредност е дадена во калории на сантиметар на квадрат (кал / см)²). 

ASTM F1506 е стандард што го одредува HRC на ракавица, а ASTM F2675 е стандард што го одредува ATPV. NFPA 70E го споменува ASTM F2675 за лачно тестирање на ракавици и OSHA 1910.269 бара лакови нараквици за изложеност поголема од 14 кал / см².