сите категории
EN

Вести

Дома>Вести

Објаснет тест за иглички ANSI / ISEA 105

Време: 2020-09-23 Посети: 313

Ваш водич за тест за пункција на иглички ASTM F2878-10

Останувањето безбедно на работа не остава простор за несреќи, особено кога станува збор за изложеност на иглички. Изложеноста на иглички ве ризикува не само од повреди, туку и од болести на крв - само едно стапче и стравот од заразување со хепатитис Б, хепатитис Ц или ХИВ вистина е зачудувачки реален.

Разбирањето на стандардот (и потребата од него) е императив за да се осигураме дека работниците носат соодветна опрема за лична заштита (ППЕ) отпорна на игла, како што се нараквици или штитници за раце, додека се на работа. Не само што ќе ја намалите или елиминирате повредата, туку драматично ќе ја намалите и емоционалната и финансиската одговорност на вашата организација.

Кој е стандардот за отпорност на иглички?

Стандардот за заштита на рацете ANSI / ISEA 105 е ажуриран за да го вклучи тестот за пункција на иглата ASTM F2878-10 во февруари 2016 година.

Пред да стапи на сила овој стандард, единствените достапни тестови беа ANSI / ISEA 105 и EN388 тестовите за пункција кои користат тапа сонда за мерење на количината на сила потребна за пункција низ примерок материјал / ракавица. Сепак, поради тапоста на сондата, тестот за пункција беше несоодветен за одредување на специфичен отпор на иглички и во никој случај не претставуваше опасност од хиподермична игла.

ASTM F2878-10 ги препознава инцидентите со иглички како заеднички потенцијален ризик за изложеност на индустријата за спроведување на законот, медицината, санитацијата и рециклирањето. Заштитната облека или материјалот мора да се тестираат според овој стандард за да се утврди соодветниот рејтинг што е потребен за да се запрат и / или ублажат пункциите на иглата.

Како работи тестот: Тестот за хиподермална игла ASTM F2878 повикува на игла 21G, 25G или 28G за да се измери количината на сила што е потребна за пункција низ материјалот за тестирање.

Тест ткаенината се држи цврсто помеѓу две плочи во држачот за примерок

Сонда продира во тест ткаенината под агол од 90 ° под 500мм / мин

За пријавување на нивото на класификација се користат минимум 12 примероци

Резултатите се пријавени во tутнс

ANSI / ISEA користи скала за оценување 1-5 за овие резултати од тестот, мери од 2-10 tутнови, со ниво 5, мерено од 10 tутнови или повисоко.

Како е обележан стандардот: Иако од производителите не се бара да означуваат резултати на пункција на игла, нараквиците отпорни на игли ќе бидат обележани на етикетата или брендирањето на ракавиците со нивниот ASTM

F2878 тест резултат од ниво 1-5, со понекогаш додаден и scoreутнс резултат. 

Во крајна линија 

Иако постојат многу опции кога станува збор за материјали отпорни на игли, никој материјал или ракавица нема да заштити од сите опасности на иглата. Ниту еден материјал не е доказ за игла. Бидејќи условите за работа варираат од една до друга работа, не постои начин да се каже колку ќе биде ефикасна одредена безбедносна ракавица без да се тестира на терен против реалните опасности на работното место. Стандардите за тестирање треба да се користат како упатство за избор на ракавици, а тестирањето на терен треба да се изврши пред да се спроведат нови нараквици.