сите категории
EN

Вести

Дома>Вести

Разлика помеѓу ANSI и EN388

Време: 2021-11-13 Посети: 80

Постојат два главни глобални стандарди кои се користат за проценка на нивоата на заштита на работните ракавици: ANSI/ISEA 105 (Стандард на САД) и EN 388 (стандард на ЕУ). Треба да се забележи дека EN 388 е исто така вообичаено цитиран во други делови на светот како што се Канада, AUS/NZ и Јужна Америка.Заштитата им дава одредена доверба на индустриските работници да работат поефикасно и без проблеми со вознемиреност и страв.

 

EN 388: 2016 година ќе продолжи со методот Coupe Test и ќе ја воведе машината TDM за тестирање на ракавици со висок крој надвор од Нивото 3. EN 388: 2016 година сега ги вклучува ISO 13997 оценките за сечење AF за ткаенини со висок пресек.Терминологијата EN 388 се користи за опишување на европските стандарди за отпорност на сечење. Методот COUP кој вклучува движење на кружно сечило напред-назад низ материјалот и заклучување на резултатите од тестот. Тестот за отпор е подеднакво направен за триење, исеченици, па дури и отпорност на пункција.

 

ANSI / ISEA 105: 2016 година ќе го зголеми бројот на намалени нивоа од 1-5 под ASTM F-1790 на A1-A9 под ASTM F2992 за да обезбеди попрецизни и дефинирани рејтинзи на намалување. Ова им овозможува на ANSI да го прошири стариот стандард на ниво 5 (1500g-3499g) и да понуди попрецизни опции за ракавици отпорни на сечење над нивото 5.ANSI вклучува метод на тестирање за пропуштање на остар нож во 20-25 mm од површината на ракавиците. Тоа е американска терминологија за заштита од сечење. 


Дијаграми за

слика

Затоа, тешко е да се направат споредби со секој од овие методи на тестирање и резултати (оценки).

 

Белешка за ТЕХНИЧКИ ПРОМЕНИ:

1. Движејќи се напред, ANSI / ISEA 105-2016 ќе го користи само уредот TDM, елиминирајќи ги променливите податоци низ повеќе машини.

2. Повеќето методи за тестирање за ANSI / ISEA 105-2016 ќе останат исти, освен намалување на растојанието што го поминува ножот за тестирање од 25мм на 20мм.

3. EN стандардот ќе го користи уредот за тестирање „Пуч“, освен ако одредени тапа материјали не можат да се исечат во 60 циклуси. Во такви случаи, методот EN ISO 13997 ќе се користи со уредот TDM, што е исто како и новиот ANSI / ISEA стандард.

Споредба:

слика

Забележано е дека материјалите од ANSI ниво 5 се поригидни од материјалите од ниво 5 на EN 388. Разликата не е огромна, но ако зборуваме за споредба, рејтингот со ANSI е одличен.

Кој метод на тестирање е подобар?

Пред инкорпорирањето на ISO 13997, стандардот ANSI/ISEA 105 беше претпочитан во индустријата поради неговата точност. Меѓутоа, сега кога стандардот EN 388 го користи TDM-100 за дел од неговото тестирање, тој не е толку црно-бел.

ANSI сепак може да се смета за супериорен стандард поради неговата едноставност и намалување на ризикот од правење грешка за време на процесот на тестирање бидејќи:

· Сечилото се менува по секој тест за да се спречи отапување

· Тоа е едноставно - нема да се споредува материјалот со тест крпа

· Погоден е за сите видови ракавици

Нивоата на намалување на ANSI/ISEA и EN388 НЕ се 

Без оглед на тестот што го користите, важно е да запомните дека овие тестови не се еквивалентни. Ракавица што издржа 3059 грама сила на сечење на тестот за удар (ниво на намалување CE 5) автоматски нема да биде ANSI ниво A6. Ракавицата мора да се тестира со помош на TDM-100 до 

Кои производи да ги изберам со нови

По објавувањето на новиот стандард на EN388 и ANSI, можете јасно да го разликувате нивото. Производите од различно ниво може да се користат за различни цели, можете да ги изберете врз основа на вашата индустрија, околина или други фактори.