сите категории
EN

Вести

Дома>Вести

EN 388: 2016 и ANSI 105: 2016 Стандарди за ракавици отпорни на сечење

Време: 2019-08-09 Посети: 1465

Што се случува во светот на кројот тука? Луѓето во CE и ANSI ги ажурираа старите EN 388: 2003 и ANSI / ISEA 105: 2005 стандарди за да обезбедат попрецизен метод за тестирање на ракавиците отпорни на исечоци. Стандардите EN 388: 2016 и ANSI / ISEA 105: 2016 имаат за цел да им обезбедат на менаџерите за безбедност и на купувачите на ОЛП попрецизен и посигурен глобален систем за рангирање на намалување на рацете.

Околу EN388

EN388: 2003 Заштитни ракавици против механички ризик е глобално признат стандард за заштитни нараквици од механички ризици. AS / NZS 2161.3: 2005 го отсликува EN 388: 2003 и е потврден во Австралија во 2016 година и останува актуелен во Нов Зеланд.

 

Разликата помеѓу EN388: 2003 и EN388: 2016 Стандарди за безбедносни нараквици

 EN388: 2016 објавен во ноември 2016 година го замени En388: 2003 во Европа. Тестовите за отпорност на абење, солза и пункција се вршат како што беа порано. Резултатите од тестот одговараат на ист начин како и во верзијата 2003 со рејтинг од 0-4, а 4 е највисоко ниво на изведба.

Главната разлика во изданието за 2016 година е во однос на отпорот на сечење и заштитата од удар. Новата верзија сега има два методи отпорни на сечење:

1. Постоечки метод - (метод на државен удар)

Според стандардот за нараквици EN 388, воведен во 2003 година, отпорноста на сечење се мери со машина за тест за возење. Дел од ткаенината се става во држач и ротирачкото кружно сечило се поместува напред и назад со постојана брзина, притискајќи се со сила од 5 tутн. Кога сечилото ќе се пресече, се пресметува рејтинг на перформанси од 1 до 5 од вкупното растојание на патувањето. Овој тест метод останува во верзијата 2016 година, но треба да се користи само за материјали што не влијаат на острината на сечилото.

2. Нов метод - EN ISO 13997 (метод TDM)

TDM е кратенка за опремата што се користи за спроведување на овој тест, томодинамометар. Овој тест вклучува исправено сечило преку примерокот со едно движење, со ново сечило секој пат. „Должината на ударот“ пред пресекот се снима за низа сили и графикони нацртани за да се предвиди потребната сила за да се пресече нараквицата за 20 мм патување. Оваа сила се користи за пресметување на резултат од А до F, со F како највисок рејтинг.


Ажурирањето на ANSI 105

 ANSI / ISEA 105: 2016 година ќе го зголеми бројот на намалени нивоа од 1-5 под ASTM F-1790 на A1-A9 под ASTM F2992 за да обезбеди попрецизни и дефинирани рејтинзи на намалување. Ова им овозможува на ANSI да го прошири стариот стандард на ниво 5 (1500g-3499g) и да понуди попрецизни опции за ракавици отпорни на сечење над нивото 5.


Нивоата на намалување на ANSI / ISEA и EN388 НЕ се заменуваат

 За да ја искористите денешната технологија и иновации, треба да ги разберете методите за тестирање на нашата индустрија. Секој метод за тестирање има уникатни процеси и опрема за тестирање (видете дијаграми за повеќе објаснувања). Затоа, тешко е да се направат споредби со секој од овие тест методи и резултати (резултати).

Белешка за ТЕХНИЧКИ ПРОМЕНИ:

 1. Движејќи се напред, ANSI / ISEA 105-2016 ќе го користи само уредот TDM, елиминирајќи ги променливите податоци низ повеќе машини.

2. Повеќето методи за тестирање за ANSI / ISEA 105-2016 ќе останат исти, освен намалување на растојанието што го поминува ножот за тестирање од 25мм на 20мм.

3. EN стандардот ќе го користи уредот за тестирање „Пуч“, освен ако одредени тапа материјали не можат да се исечат во 60 циклуси. Во такви случаи, методот EN ISO 13997 ќе се користи со уредот TDM, што е исто како и новиот ANSI / ISEA стандард.


Кои производи треба да ги изберам со нов стандард?

 Откако ќе се ослободи новиот стандард на EN388 & ANSI, можете јасно да го разликувате нивото. Производи од различно ниво може да се користат за различни намени, можете да ги изберете врз основа на вашата индустрија, околина или други фактори.

Ниво на EN388-2015

апликација

Ниво на ANSI / SIEA 105-2016

A

Мултифункционална ракавица за работа (општа намена)

A1

B

Општо производство, Автомобилство

A2

C

Производство на општа и специјална опрема, Нафта и гас

A3

D

Општа отпорна на ракавица, погодна за обработка на метал / стакло

A4

E

Ракавица отпорна на високи резови, погодна за печат на метал

A5

F

Супер висока ракавица отпорна на пресеци, преработка на храна / месо, рециклирање

A6