сите категории
EN

Вести

Дома>Вести

EN388

Време: 2021-09-10 Посети: 39

Рацете се ранливи на мноштво опасности на работното место, вклучувајќи голем број механички ризици. Без разлика дали се работи за мали делови, за уривање, за работа со стакло или многу други задачи, постои огромен број работници кои се изложени на ризик да се здобијат со повреди преку исеченици и рани на рацете. Затоа е важно да се идентификуваат и да се обезбедат најсоодветните заштитни ракавици за конкретната задача.

Со цел да им се помогне на корисниците и менаџерите за безбедност да го одредат нивото на заштита на пар ракавици. EN388: 2016 ги замени претходните старите стандарди EN 388: 2003 наменети да им обезбедат на менаџерите за безбедност и на купувачите на PPE попрецизен и сигурен глобален систем за оценување за работни раце.

Што е EN 388:2016+A1:2018?

EN388 е европски безбедносен стандард за заштитни ракавици од механички ризици, кој беше ажуриран неколку пати во текот на годините. EN388:2003 Заштитни ракавици против механички ризик се глобално признат стандард за заштитни ракавици од механички ризици Најновата верзија EN 388:2016+A1:2018 беше големо ажурирање објавено како амандман на EN 388:2016 во декември 2018 година.

EN388: 2003 сликаEN388: 2016


слика

EN388: 2016 објавен во ноември 2016 година го замени En388: 2003 во Европа. Тестовите за отпорност на абење, солза и пункција се вршат како што беа порано. Резултатите од тестот одговараат на ист начин како и во верзијата 2003 со рејтинг од 0-4, а 4 е највисоко ниво на изведба.

Главната разлика во изданието за 2016 година е во однос на отпорот на сечење и заштитата од удар. Новата верзија сега има два методи отпорни на сечење:

1. Постоечки метод - (метод на државен удар)

Според стандардот за нараквици EN 388, воведен во 2003 година, отпорноста на сечење се мери со машина за тест за возење. Дел од ткаенината се става во држач и ротирачкото кружно сечило се поместува напред и назад со постојана брзина, притискајќи се со сила од 5 tутн. Кога сечилото ќе се пресече, се пресметува рејтинг на перформанси од 1 до 5 од вкупното растојание на патувањето. Овој тест метод останува во верзијата 2016 година, но треба да се користи само за материјали што не влијаат на острината на сечилото.

2. Нов метод - EN ISO 13997 (метод TDM)

TDM е кратенка за опремата што се користи за спроведување на овој тест, томодинамометар. Овој тест вклучува исправено сечило преку примерокот со едно движење, со ново сечило секој пат. „Должината на ударот“ пред пресекот се снима за низа сили и графикони нацртани за да се предвиди потребната сила за да се пресече нараквицата за 20 мм патување. Оваа сила се користи за пресметување на резултат од А до F, со F како највисок рејтинг.

 

Обрнете внимание на тоа

До 2023 година, производите тестирани според EN 388:2003 сè уште се валидни, па затоа многу безбедносни ракавици достапни денес сè уште се сертифицирани за верзијата од 2003 година. Ова не значи дека овие ракавици се инфериорни, но со текот на времето тие ќе бидат повторно тестирани според EN 388:2016 според новите методи на тестирање.

 

Како се тестираат заштитните ракавици

EN 388:2016 користи индексни вредности за оценување на перформансите на ракавиците при заштита од различни механички ризици. Тие вклучуваат триење, сечење на сечилото, кинење, пункција и удар.

сликаОтпорност на абразија

Првиот број во кодот под пиктограмот EN388 се однесува на отпорноста на триење. Материјалот на ракавиците е подложен на абразија со шкурка под одредена количина на притисок.

Нивото на заштита е означено на скала од 1 до 4 во зависност од бројот на вртења додека не се појави дупка во материјалот. Колку е поголем бројот, толку е подобра отпорноста на абразија.

слика

сликаОтпорност на сечење (Купе тест)

Вториот број се однесува на отпорот на сечење според купе тестот. Ова вклучува ротирачко кружно сечило кое се движи хоризонтално на-назад низ примерок од ткаенина, со фиксна сила од 5 Њутни применета одозгора. Тестот е завршен кога сечилото ќе го пробие материјалот од примерокот и резултатот потоа се одредува како вредност на индексот. Овој резултат се одредува според бројот на циклуси потребни за да се пресече примерокот и дополнително со пресметување на степенот на абење и кинење на сечилото.

Нивото на заштита е означено со број помеѓу 1 и 5, каде што 5 го означува највисокото ниво на заштита од сечење.

Меѓутоа, како што беше споменато претходно, ако материјалот го затапи сечилото за време на тестот за купе, тогаш ќе се изврши тестот за сечење од EN ISO 13997 (TDM тест). Ова е за да се осигура дека вредноста на заштитните перформанси на ракавицата е што е можно попрецизна. Ако навистина дојде до затапување за време на тестот за купе, резултатите од тестот за сечење TDM ќе бидат стандардната ознака прикажана на ракавицата, а вредноста на купе тестот ќе биде означена како X.

слика

сликаОтпорност на солза

Третиот број се однесува на отпорноста на кинење. Тестот вклучува пронаоѓање на силата потребна за раскинување на материјалот на ракавиците. 

Заштитната функција е означена со број помеѓу 1 и 4, каде што 4 го означува најцврстиот материјал.

слика

сликаОтпорност на пункција

Четвртиот број се однесува на ракавиците" отпорност на пункција. Резултатот се заснова на количината на сила потребна за пробивање на материјалот со врв.

Нивото на заштита е означено со нулаmber помеѓу 1 и 4, каде што 4 го означува најцврстиот материјал.

слика

сликаОтпорност на сечење (EN ISO 13997)

Првата буква (петти знак) се однесува на заштитата од сечење според методот на тестирање EN ISO 13997 TDM. Целта на овој нов тест е да се одреди отпорноста на заштитните ракавици со примена на голема сила на ткаенината на примерокот со едно движење, наместо со континуирани кружни движења како кај купе тестот.

Ножот сече со постојана брзина, но се зголемува силата додека не го пробие материјалот. Овој метод овозможува точна пресметка на минималната сила потребна за сечење на примерокот материјал со дебелина од 20 mm.

Производите што се покажаа добро под купе-тестот EN 388:2003 може да не мора да имаат добри резултати при TDM тестот. Додека купе-тестот нуди ефективно претставување за исечениците предизвикани од остри, прилично лесни предмети, тестот TDM дава попрецизна спецификација во однос на отпорот на сечење за време на работата, што вклучува различни опасности врз основа на удари.

Резултатот е даден со буква од A до F, каде што F го означува највисокото ниво на заштита. Ако е дадена некоја од овие букви, овој метод го одредува нивото на заштита и вредноста на купе тестот ќе биде означена со X.

слика

сликаImзаштита на пактот (EN 13594)

Втората буква се однесува на заштита од удар, што е изборен тест во зависност од тоа дали е релевантно за намената на ракавиците. Ако ракавицата е тестирана за заштита од удар, оваа информација е дадена со буквата P како шести и последен знак. Ако нема P, тогаш не се бара заштита од удари.

Тестот се заснова на просечната пренесена сила на материјалот и се изведува во согласност со дел 6.9 (намалување на ударот) од EN 13594:2015 Заштитни ракавици за возачи на мотоцикли.


слика

Како да ја изберете вистинската заштитна ракавица за вашата задача

Стандардот EN 388:2016 ви помага да идентификувате кои ракавици имаат соодветно ниво на заштита од механички ризици во вашата работна средина. На пример, градежните работници може редовно да наидуваат на опасност од абразија, а работниците кои произведуваат метали може да бараат заштита од алати за сечење и остри рабови. Од ракавици отпорни на сечење до специјални заштитни ракавици, достапни се голем број производи кои одговараат на овие различни потреби.

 

Работниците можеби ќе треба да одржуваат тактичност, умешност и стисок или можеби да се заштитат од штетни хемикалии. Поради оваа причина, најдобро е да барате повеќенаменски заштитни ракавици кои исполнуваат низа барања за заштита.

 

Исто така, треба да се осигурате дека ракавиците нудат високо ниво на удобност и поддршка за целодневна употреба, како и можност за дишење и карактеристики кои го намалуваат заморот на рацете и ризикот од мускулно-скелетни нарушувања.

EN 388:2016+A1:2018 е клучната акредитација на која треба да внимавате при донесувањето на оваа одлука. Затоа го создадовме овој водич за да ви помогнеме да го одредите нивото на перформанси што можете да го очекувате од ракавиците тестирани според овој стандард.


Преглед на ракавиците отпорни на сечење понудени од БЕЗБЕДНОСТ НА НЕБОТО

слика

Дознајте повеќе за оваа тема и откријте ја нашата актуелна палета на заштитни ракавици овде: https://www.skysafety.net/