сите категории
EN

Вести

Дома>Вести

Како да се спроведе успешно испитување за безбедносни ракавици

Време: 2020-09-23 Посети: 235

Кој е најдобриот начин да се оцени перформансот на вашата лична опрема за лична заштита? Лесно е - проба со ракавици. Тоа е процес на тестирање на терен на различни модели на безбедносни нараквици, или од еден извор или од повеќе производители, со цел да се идентификува најдобрата нараквица за одредена работа. Гледање на работи како удобност, употребливост и применливост специфични за вашите работници. Кога е направено правилно, придобивките од испитувањето за ракавици вклучуваат:

Подобрена програма и опрема за безбедност на рацете

Намалена стапка на повреди

Зголемена свесност за проблемите со безбедноста на рацете кај работниците

Повисоки стапки на усогласеност со барањата за безбедност на рацете на ЈПП

Намалување на трошоците поврзани со заштитата на рацете преку зголемена ефикасност и издржливост на работните ракавици, намалени стапки на осигурување, медицински трошоци и побарувања за работнички надомест

Како спроведувате рачно испитување на ППЕ за да ви помогнеме да ги видите ваквите резултати? Продолжи да читаш.

1. Проценете ги опасностите и работната средина

Кога започнувате судење со ракавици, важно е да разгледате што е можно повеќе прашања специфични за апликацијата. Детално одговорете на овие прашања: 

Кои опасности се присутни?

Спроведете темелна проценка и наведете ги сите постојни и потенцијални опасности. Овие може да вклучуваат метал, стакло, дрво, алатки за пила или сечење, сечила или ножеви, жица, игли, чекани, споеви на скелиња, цевки, изолација, приклучоци итн. Што е со можните повреди на изклинвам и пресече од паднати алатки, карпи, цевки итн.?

Колку е потребна заштита?

Видот на нараквицата и нивоата на заштита ќе зависат од апликацијата. Проверете дали има сечење, абразија и ризик од пункција за да го одредите нивото на намалување на вашата ракавица, како и опасностите од удар во случај кога на вашата ракавица ќе и треба заштита од удар од рака. Некои апликации бараат отпорност на топлина, антивибрационо полнење или заштита од изложеност на хемикалии, исто така.

Каков вид умешност е потребна?

Вештината на ракавиците на работното место мора да се земе предвид, особено ако работниците ги вадат нараквиците за да завршат задачи со висока умешност. Запрашајте се: Дали на вашите работници им треба високо ниво на тактилна чувствителност за да можат да си ја завршат работата? Дали тие ќе подигнат мали делови или ќе ракуваат со листови од иверица или челични греди? 

Каде се извршува работата?

Локацијата каде што вашите вработени вршат најголем дел од својата работа ќе има влијание врз изборот на ракавици. Дали се во затворено или на отворено? Дали е претерано топла или ладна средина? Дали има други фактори кои се однесуваат на работата, што може да предизвика проблем, како што се работа околу цевки за масло или ракување со граѓа, челик или стакло?

Дали има потенцијални проблеми со зафатот?

Материјалот за дланка на ракавицата мора да биде дизајниран да нуди соодветни карактеристики на зафат по апликација, бидејќи лошото држење може да доведе до зголемени опасности од паднати алатки и ножеви, покрај зголемен замор и напор. Обрнете внимание на задачите што можат да влијаат на зафатот на работникот, како што се апликации што вклучуваат кал, масла, течности за чистење и други супстанции на работното место.

Која е температурата на материјалите што се ракуваат?

Дали работниците редовно ракуваат со алатки или делови кои се екстремно топли или ладни? Ова може да влијае на својствата на ракавиците, како што се зафат, заштита и издржливост. 

Дали има некои корозивни материјали? Размислете дали има течности како растворувач или киселини кои можат да ги расипат влакната или облогата на ракавиците.

2. Идентификувајте ги заедничките апликации

Клучот за наоѓање на вистинската ракавица за работата е да ги разгледате апликациите и задачите што се репрезентативни за повеќето од извршената работа. Изберете ракавица што ги нуди потребните нивоа на удобност, заштита и умешност за најчестите, секојдневни задачи.

Иако е примамливо да побарате решение за една ракавица, реалноста е дека единствена ракавица скоро никогаш не може да ги задоволи сите потреби. Ако целата своја работна сила ја облекувате со ракавица што одговара само на најлесната работа, најопасната задача или апликацијата што се јавува само еднаш неделно или еднаш месечно, тоа може да обезбеди премала заштита - или премногу - за работа што ја прават секој ден.

Ова ќе има негативно влијание врз усогласеноста на нараквиците, резултатите од безбедноста и целокупната ефикасност на вашата програма за безбедност на рацете. Доколку е потребно, понудете друга нараквица за употреба со екстремна или невообичаена задача. Најчесто, за работниците и за програмите за безбедност на рацете е најдобро да се користи ракавица што нуди вистинско ниво на заштита за најчесто извршената работа.

3. Ревидирајте ја вашата тековна програма за ракавици

Ревизијата на вашето постоечко решение за ракавици ќе ви помогне да разберете што работи, што не работи и каде е потребно подобрување. Дознајте што сакаат вашите вработени во врска со нараквиците што ги користат сега. Откријте каде нараквицата не ги задоволува нивните потреби. Идентификувајте ги сите размени меѓу новата ракавица и старата. Со собирање на оваа информација, можете да работите за да се осигурате дека размената е минимизирана и дека сите нови нараквици што се користат во пробниот период ги нудат истите карактеристики на кои се навикнаа вашите работни екипи.

Можете да ги решите сите приговори што може да се појават за време на судењето, изборот и спроведувањето. Да знаете што сака и што не сака вашиот тим, ќе ви помогне да пронајдете нешто подобро и да објасните како тоа е подобрување на вашата стара ракавица.

4. Изберете ја вашата пробна екипа

Имањето вистинска пробна екипа ќе ви помогне да ги пронајдете вистинските нараквици и исто така ќе помогнете во откуп на остатокот од вработените откако ќе се избере ракавица и ќе се појави новата програма. Изберете луѓе за пробната екипа кои се сериозни во врска со безбедноста на работното место и ќе обезбедат искрени и конструктивни повратни информации. Охрабрете ги да ги споделат своите искуства, лични преференции и што било друго што може да биде важно за изборот на ракавици. Бидете јасни дека овие повратни информации ќе помогнат да се утврди кои нараквици се на крај дадени на целиот тим. Дајте им на знаење дека нивните повратни информации ќе бидат споделени со производителот на нараквици и може да резултираат во подобрувања на производот.

Добијте договор од екипажот во кој ќе наведете дека тие ќе обезбедат писмена повратна информација, како и примероци на ракавици на крајот од тестот, бидејќи и двата се потребни за да се донесе најдобра одлука. Обезбедете форми за повратни информации кои се лесни за употреба.

5. Соберете ги и прегледајте ги податоците

Кога ќе го достигнете крајот на периодот за тестирање на терен, соберете ги сите обрасци за повратни информации и нараквиците што се користат во тестот. Дајте му можност на пробната екипа да понуди вербална повратна информација и снимете го кажаното. Снимете анегдоти и приказни за какви било „спаси“ од несреќа или повреда што се случија за време на судењето на ракавиците. Соберете и прегледајте ги писмените обрасци за повратни информации. Испитајте ги пробните примероци на ракавици и забележете ја нивната состојба во однос на отпорноста на сечењето и издржливоста на ткаенината. Вклучете ги сите релевантни информации во вашиот извештај. Исто така, важно е да сфатите дека првата тестирана ракавица или ракавица не може да одговара на вашите потреби.

Додека продолжувате да пробувате ракавици, може да се исплати да ги прегледате спецификите на различните апликации. На пример, дали има присутна течност што не била земена предвид во вашата првична проценка на опасноста и работната средина што може да предизвика предвремено откажување или прекумерно трошење? Една цел на процесот на судење на ракавиците е да откриете ваков тип на информации и да ги решите со вашиот избор на ракавици. Додадете ги новите податоци во профилот на апликацијата и проценка на опасностите додека изберете и тестирајте го теренот на следното решение за ракавици.

6. Развијте ги спецификациите за конечни нараквици

Врз основа на сите собрани податоци по успешно испитување, тогаш можете да ги стесните и да ги изберете вашите ракавици. Постојат неколку различни спецификации во ракавиците, вклучувајќи:

Тип на влакна (на пример, заштитни плочки, најлон, итн.)

Основна тежина (oz / yd²)

Конструкција на ракавици

Плетено врвче, тери, итн.

Облоги, точки, кожни дланки

Амбидекструс (нуди продолжено абење)

Засилено седло на палецот

Должина на манжетната

Големина на предиво

Големина на ракавици

Отпорност на сечење

Засилено седло на палецот (сила на оценување и метод на тестирање)

Отпорност на пункција

Отпорност на абразија

Отпорност на игла

Други вредности на перформансите потребни за работа (термичко тестирање, тестирање на абразија, итн.)