сите категории
EN

Вести

Дома>Вести

Како да изберете соодветни ракавици отпорни на хемикалии?

Време: 2022-02-18 Посети: 128

Рацете се ранливи. Различните видови ракавици обезбедуваат специфична заштита. Често ги категоризираме ракавиците во ракавици отпорни на сечење,анти-статички ракавици,градежни ракавици и така натаму. Денес, ајде да разговараме за хемиски отпорни ракавици.

Ракавиците отпорни на хемикалии се од суштинско значење за заштита на вработените од изложеност на опасни и токсични хемикалии. Тие се последната бариера помеѓу вработениот и потенцијално фатална опасност по здравјето. Овие ракавици ги штитат рацете на работниците од повеќето водени раствори на киселини, алкалии, соли и кетони.

Ќе ги објасниме хемиските отпорни ракавици од три аспекти.

слика

слика

Нитрил - синтетичка гума со одлична флексибилност, отпорност на пробивање, цврстина и отпорност на триење. Тие, исто така, нудат отпорност на многу хемикалии што ги прави одлични за општи задачи со кратко времетраење. Нитрилните ракавици се отпорни на алкални раствори, како и на одредени кисели раствори. Генерално, отпорноста на киселина на нитрилните ракавици е многу добра во споредба со ракавиците од латекс и винилните ракавици.


ПВЦ – Поливинил хлорид е идеална алтернатива за оние со алергии на латекс, ПВЦ хемиски отпорни ракавици нудат добра отпорност на триење, но може да бидат подложни на дупнатини, исеченици и финти. ПВЦ е ефикасен против вода и повеќето водени раствори, детергенти и разредени бази и киселини, но има ограничена хемиска отпорност на органски растворувачи. ПВЦ е еден од најчестите облоги за обложени работни ракавици.


Бутил – синтетичка гума која нуди добра заштита од пероксиди, висококорозивни киселини, силни бази, кетони, естри и нитро-соединенија. Бутил добро се држи до оксидација и абразија и добро делува на ниски температури бидејќи не се вкочанува.


Латекс - генерално се смета дека е удобен и прави добра ракавица за општа намена. Тие нудат добра заштита од водени раствори на киселини, алкалии, соли и кетони, имаат добра еластичност и добро функционираат во топли и ладни средини. Алергиите на латекс може да ги спречат да ги користат некои вработени.


Неопренови - многу густ и добро се спротивставува на солзите. Исто така е многу податлив и овозможува подобра фина манипулација. Генерално се смета дека е супериорен во однос на латексот.


слика

Хемиска заштитна ракавица или ракавица за ракување со хемикалии мора да ги исполнува барањата на европскиот стандард за ракавици EN374.

Стандардот обезбедува конзистентност во тестирањето и им помага на корисниците и безбедносните професионалци додека ги одредуваат нивните потреби за хемиска заштита.

EN 374 има неколку делови. Следниве делови се релевантни за хемиски заштитни ракавици:

LIST OF HAZAZRDOUS COMPOUNDS

Код

Хемиски

CAS number

Класа

Стариот

A

Метанол

-67 56 1-

Primary alcohol

B

Ацетон

-67 64 1-

Кетон

C

Ацетонитрил

1975 / 5 / 8

Nitrile composite

D

Дихлорометан

1975 / 9 / 2

Chlorinated hydrocarbon

E

Carbon disulphide

-75 15 0-

Organic compound containing sulphur

F

Толуен

-108 88 3-

Aromatic hydrocarbon

G

Диетиламин

-109 89 7-

амин

H

Tetrahydrofuranne

-109 99 9-

Heterocyclic ether compound

I

Ethyl acetate

-141 78 6-

Естер

J

n-хептан

-142 82 5-

Saturated hydrocarbon

K

sodium hydroxide 40%

-1310 73 2-

Inorganic base

L

sulphuric acid 96%

-7664 93 9-

Inorganic mineral acid, oxidising

Нови

M

nitric acid 65%

-7697 37 2-

Неоргански mineral acid, oxidising

N

оцетна acid 99%

-64 19 7-

Органски киселина

O

Амонијак 25%

-1336 21 6-

Органски база

P

водород peroxide 30%

-22 84 1-

Пероксид

S

hydrofluoric acid 40%

-7664 39 3-

organic mineral acid

T

формалдехид 37%

-50 00 0-

Алдехид

New:ISO 374-1:2016

EN ISO 374-1 / Type A

图片 -1

AJKLPR

EN ISO 374-1 / Type B

图片 -2

JKL

EN ISO 374-1 / Type C

图片 -3


          

           · тип А: Хемиска заштита со време на пробивање > 30 минути за најмалку 6 од 18 наведени хемикалии во рамките на стандардот

· тип Б: Хемиска заштита со време на пробивање > 30 минути за најмалку 3 од 18 наведени хемикалии во рамките на стандардот.

· тип C: Хемиска заштита со време на пробивање од > 10 минути за најмалку 1 од 18 наведени хемикалии во рамките на стандардот.

Стандардот главно се користи за споредба на производите и исто така нуди сигурност дека производот е подложен на стандардизирана сертификација. Треба да се почитува особено за ризиците од контакт со микроорганизми (бактерии/вируси).

слика

ПВЦ е совршен избор за различни работни места поради неговиот одличен сооднос цена-квалитет. Тие се направени со додавање на надворешна облога наречена Поливинил хлорид на вашите ракавици. Овој надворешен слој ве штити од хемикалии, гребнатини, дупнатини и исеченици од вашите алатки и супстанции. Тројно натопена ПВЦ-обложена ракавица со груб текстуриран слој кој го покрива пределот на раката и обезбедува подобрено држење и чувство. Бесшевната памучна облога апсорбира пот поради белата памучна обвивка.


ПВЦ ракавица отпорна на масло со лесна постава и груб премаз


2


This type of chemical-resistant glove are 

commonly used by farmers, construction 

workers, commercial fishermen, 

agriculturists, warehouse workers, as well 

as medical, and chemical industries.


33

4
EN ISO 374-5:2015: Заштитни ракавици против опасни хемикалии и микроорганизми – Дел 5: Терминологија и барања за изведба за ризици од микроорганизми.

Водоотпорни и хемиски отпорни зимски работни ракавици

Доколку сакате да изберете пар ракавици отпорни на хемикалии во зима, ние ви подготвуваме PVC02. Неговиот брусен акрилен фротир ја одржува вашата рака топла на ладна температура.

5

слика

Оваа конкретна ракавица има изолација направена од беспрекорна четкана фротир, што ги одржува вашите раце топли и суви. Тие можат да се користат во многу ладни опкружувања. Сепак, посебната работа за оваа постава е што поставата се движи со остатокот од ракавицата, нудејќи им на корисниците широк опсег на движења.

Згора на тоа, овие ракавици ќе ги заштитат носителите од широк спектар на вообичаени хемикалии. Тие се особено погодни за употреба во комерцијалната риболовна индустрија и петрохемиските рафинерии.

Ракавицата може да се пофали со одлично држење што им овозможува на носителите лесно да ракуваат со лизгави или влажни предмети. Исто така, технологијата во овие ракавици им овозможува да одржуваат флексибилност.

Последно, но не и најмалку важно

Ви благодариме за одвоеното време и што ја прочитавте оваа статија до крај. Се надеваме дека овој напис може да ви помогне да разберете повеќе за стандардот за ракавици и со користење на тие информации ќе можете ефективно да ја донесете вашата одлука. Доколку контактирате со нас, ние ќе ви одговориме за еден ден.