сите категории
EN

Вести

Дома>Вести

Најпопуларни 3 факти за тестирање што треба да ги знаете пред да купите ракавици

Време: 2020-03-09 Посети: 228

Најпопуларни 3 факти за тестирање што треба да ги знаете пред да купите ракавици

 

 

Изборот на вистинска ракавица може да биде збунувачки. Стандарди, методи за тестирање, ткаенини, оценки... светот на безбедноста на рацете може да биде тежок за навигација. Да помогнеме, ние"ги состави првите три работи што треба да ги знаете кога сте"повторно размислување за набавка на нараквици за PPE отпорни на сечење.

1 - Постојат два главни стандарди: САД и Европски (СЕ)

ANSI / ISEA 105

Двете главни раководни тела за стандарди за безбедност на рацете се Соединетите држави и Европа. Американскиот стандард за тестирање на механичките перформанси на PPE се нарекува ANSI / ISEA 105 стандард, кој вклучува тестирање на отпорност на сечење (како и абење, пункција и игла). ANSI / ISEA 105 е дизајниран од комитет на производители и добавувачи на опрема за безбедност за да најде мерење што производителите и крајните корисници би можеле да го користат за да утврдат стандард. Тоа"Не е услов да имате ракавици тестирани според овој стандард во САД.

EN 388

Европската унија го користи стандардот EN 388 за да ги тестира механичките својства како отпорност на сечење (како и абење, солза, пункција и удар). По тестирањето, се доделува сертификација за CE (Конформите Европа) за да се потврди дека производот е правилно тестиран и пријавен. Безбедните ракавици мора да имаат сертификат за CE за да бидат продадени во Европската унија, и поради ова барање, многу производители во Северна Америка ќе бараат усогласеност со CE, како и други делови од светот.

2 - Обрни внимание на различните методи на тестирање

Стандардот ANSI / ISEA 105-2016 го воспостави тестот ASTM F2992-15 за мерење на отпорноста на сечење во 2016 година, кој користи машина за томодинамометар (TDM-100) за да ја тестира количината на тежина неопходна за сечилото за да се постигне пробивање на материјалот PPE . Еве"како работи тестот:

Сите сечења се во иста насока и иста должина од 20 mm во просек

После секое сечење, се користи ново правилно сечило и се додава тежина (во грамови) додека не се постигне пресек

Мерење на пресеците (тежина + растојание) се користат за да се одреди грам-резултатот

EN 388 упатува на два различни методи на испитување: Тестот за воен удар и тестот ISO 13997. Тестот за државен удар одредува материјал"Исечете го рејтингот на отпор преку бројот на вртења потребни за кружен нож, движејќи се странично, за да го пресечете материјалот. Резултатот се заснова на односот на ротациите потребни за да се пресече примерокот наспроти контролниот примерок. Овој тест не се препорачува за материјали со високо ниво на отпорност на сечење, бидејќи може да го затапи сечилото, што резултира во неточно тестирање.

Наместо тоа, ISO 13997 се користи за мерење на висока отпорност на сечење со машината TDM-100, што е слично на претходно наведениот тест ASTM F2992-15, но има малку поинакви барања за тестирање.

Сите сечења се во иста насока и иста должина

По секое сечење, се користи ново директно сечило и се додава сила (во tутнс) додека не се постигне пресек

Мерење на пресеците (тежина + растојание) се користат за да се одреди Newутн-овата оценка

3 - Разберете ги различните скали за оценување отпорни на сечење

Стандардот ANSI / ISEA 105-2016 известува дека резултатите од методот на тест TDM-100 се во грамови со скала A1-A9 (200-6000 грама или 2-60 tутнс). Самиот грануларен систем за оценување им овозможува на крајните корисници прецизно да идентификуваат ниво на отпорност на сечење што одговара на одредена потреба.

EN 388 упатува на два теста, така што има две можни оценки во зависност од резултатите. Индексот на намалување на ниво на тест за удар се движи од ниво 1-5 врз основа на односот на ротациите што се потребни за да се пресече примерокот наспроти контролниот примерок. Резултатите од тестот TDM-100 се мерат во tутнс и се пријавуваат во нивоа AF (2-30 tутнови или 200-3000 грама), помагајќи им на крајните корисници прецизно да идентификуваат материјали отпорни на сечење. 

За споредба, скалата A1-A9 е слична на EN 388 AF нивоата што известува до 30 tутн или 3000 грама, но ANSI / ISEA ја проширува нивната скала за три нивоа до 60 tутнс или 6000 грама за попрецизно да известува за материјали со висок рез.

Во крајна линија

Најважното одземање е дека нивото на намалување на СЕ и АНСИ / ИСЕА има различни методи и барања за известување, што е особено важно да се внимава при купување на ЈП. Ако не сте сигурни во врска со рејтингот на сечењето, обратете се кај производителот и прашајте кој метод на тестирање на кројот е користен и рејтингот на отпорноста на сечењето.

Објаснети стандарди отпорни на сечење

Разбирањето на основите на рејтингот и методите на отпорност на сечење можеби нема директно влијание врз безбедноста на вашето работно место, но може да ви помогне да изберете ОПЕ што ќе го сторите тоа. Едукацијата не само на себе, туку и на вашите вработени за безбедносните стандарди е витален дел од преземањето на работните места еден чекор поблиску до нула повреди.