Të gjitha kategoritë
EN

Lajme

home>Lajme

Të gjitha gjërat Flash Arc: Faktet, Standardet dhe Doreza Mbrojtëse

Koha: 2020-03-09 Goditjet: 179

Të gjitha gjërat Flash Arc: Faktet, Standardet dhe Doreza Mbrojtëse

Blic i harkut - tingëllon serioz, dhe me mbi 30,000 incidente dhe 400 viktima në vit *, po'është seriozisht vdekjeprurëse. Një blic i harkut ndodh kur ka një çlirim të papritur të energjisë elektrike përmes ajrit të shkaktuar nga një defekt në një qark elektrik. Kjo çon në një rritje të shpejtë të temperaturës dhe presionit midis përçuesve elektrik, zakonisht duke shkaktuar një shpërthim të njohur si shpërthim harku.

Një incident tipik i harkut mund të jetë i paqëndrueshëm, por ato që prodhojnë shpërthime të rënda mund të jenë jashtëzakonisht të rrezikshme dhe të dëmshme për jetën dhe pronën përreth. Shpërthime të tilla zakonisht ndodhin pa ndonjë paralajmërim - duke çuar në shkatërrimin e plotë të pajisjeve elektrike, së bashku me dëmtime të rënda (ose madje edhe vdekje) për këdo brenda disa metrash nga shpërthimi.

Veshja e PPE-së së duhur dhe njohja e asaj që ke'ngritja kundër është një gjë e domosdoshme kur je në punë, veçanërisht kur je'duke punuar përreth mjediseve që kanë potencial për hark dhe shpërthime. Për t'ju ndihmuar jashtë, ne'keni bashkuar një shpjegim konciz të gjithçkaje që duhet të dini rreth harkut.

Vetëm Sa Fuqi është në një Blic Arc?

Këtu'një vështrim i shpejtë. Energjia masive e lëshuar në një defekt të harkut të harkut jep dritë të ndritshme, intensive dhe rrezatim termik me temperatura që mund të arrijnë ose tejkalojnë 35,000° Fahrenheit (F) ose 19,400° Celsius (C) në terminalet e harkut. Për ta kuptuar plotësisht atë lloj fuqie, shikoni krahasimet e mëposhtme:

Dita e nxehtë e verës: 100° F (38° C)

Sipërfaqja e Diellit: 10,000° F (5,540° C)

Harku në terminalet e harkut: 35,540° F (19,700° C)

Harqet e tensionit të lartë mund të rezultojnë në një shpërthim harku që ngroh menjëherë përçuesit metalikë dhe objektet përreth në avullimin e temperaturave, shpërthimin e copave super të nxehta, valët e presionit dhe zgjerimin e plazmës së jashtme me një forcë të jashtëzakonshme.

Tingëllon intensivisht? Eshte.

Efektet rrezatuese të kësaj mund të shihen në muret dhe pajisjet ngjitur shpesh dhe të gërryera - si dhe mbi personelin në rrugën e tij. Shpërthimet mund të rrëzojnë punëtorët nga këmbët e tyre, duke rezultuar në thyerje të eshtrave ose të çojnë në goditje elektrike, si dhe të shkaktojnë djegie të rënda, këputje të daulleve të veshit, mushkëri të shembura, dhe madje vdekje.

Megjithëse të dy ndodhin nga një gabim i njëjtë i harkut, është e rëndësishme të theksohet se një blic i harkut është i ndryshëm nga një shpërthim i harkut.

Çfarë thotë OSHA për Arc Flash

Në Shtetet e Bashkuara, Administrata e Sigurisë dhe Shëndetit në Punë (OSHA) kërkon që punëdhënësit të mbrojnë punonjësit nga rreziqet elektrike, duke përfshirë harkun e harkut, duke kërkuar që punëtorët të kenë mbrojtje nga këmba e këmbës, duke përfshirë helmetat e sigurisë, mburojat e fytyrës, mbrojtjen rezistente ndaj flakës , dhe mbrojtjen e duarve dhe veshëve. 

Për të ndihmuar në përmbushjen e kërkesave të performancës të standardeve OSHA për sigurinë elektrike, punëdhënësit gjithashtu kërkojnë NFPA 70E, i cili është një standard gjithëpërfshirës që përmban informacion të hollësishëm se si të mbrohen punëtorët nga ndezjet e harkut. Megjithëse nuk është një kërkesë e OSHA, NFPA 70E përshkruan mënyrën se si të pajtohemi me OSHA'Kërkesat e sigurisë elektrike. Kjo marrëdhënie simbioze midis standardeve të sigurisë elektrike NFPA 70E dhe OSHA ndihmon në rritjen e sigurisë në vendin e punës.

Llojet e dorezave me vlerësim të harkut

Dorezat janë një pjesë thelbësore e PPE për punëtorët elektrikë dhe duhet të konsistojnë në forcë të lartë dielektrike dhe fizike me fleksibilitet dhe qëndrueshmëri për të zbutur ndikimin e një blici harkor. Ekzistojnë dy kategori kryesore të dorezave që mbrojnë nga blici i harkut:

Izolues gome: Të bëra prej gome, këto doreza janë mënyra tradicionale për të punuar rreth rreziqeve të harkut dhe mund të jenë të mëdha. Sipas standardeve NFPA 70E dhe CSA Z472, të gjitha llojet e punëve me ekspozime goditëse më të mëdha se 50 volt (V) kërkojnë përdorimin e dorezave izoluese të gomës.

Doreza jo gome: Të bëra prej lëkure ose materiali të veshur, këto doreza janë në vetvete rezistente ndaj flakës (FR) (si aramid, lëkurë, lesh, qelq dhe najlon të veshur) ose të trajtuara (si me Pyrovatix, Proban ose Indura). Këto doreza kombinojnë vetitë dielektrike të kërkuara të një doreze mbrojtëse elektrike me fleksibilitet, forcë dhe qëndrueshmëri.

Për të zgjedhur dorezën më të mirë për një punë, duhet të kuptoni vlerësimet e ndryshme të harkut. Këto vlerësime bazohen në standardet e Kategorisë së Rrezikut të Rrezikut (HRC) dhe Vlerave Mbrojtëse Termike të Harkut (ATPV). HRC është standardi i sigurisë që tregon sasinë minimale të mbrojtjes PPE që i duhet një punëtori bazuar në ekspozimin e mundshëm ndaj një rreziku, që varion nga 0 në 4, me 4 që është rreziku më i lartë. ATPV është energjia incidentale e nevojshme për të shkaktuar një djegie të shkallës së dytë; kjo vlerë jepet në kalori për centimetër në katror (kal / cm²). 

ASTM F1506 është standardi që përcakton HRC-në e një doreze dhe ASTM F2675 është standardi që përcakton ATPV. NFPA 70E përmend ASTM F2675 për provë me hark të dorezave dhe OSHA 1910.269 kërkon doreza të vlerësuara me hark për ekspozime më të mëdha se 14 kal / cm².